Vybavení pro lezení

První bod je, zvolit si, kterému odvětví se chceme do budoucna věnovat a v jaké intenzitě. Nejméně náročný na vybavení je bouldering. Nepotřebujete partnera, úvazek, ani hromadu dalšího lezeckého vybavení. Vystačíte s lezeckými botami, tzv "lezečky," a pytlíkem na magnesium. Pokud chcete dál a výš a nejste samotáři, je potřeba doplnit minimálně o sedací úvazek, karabinu s pojistkou, nejlépe HMS, jistící pomůcku a lano.

K základnímu vybavení patří samozřejmě oblečení. Vystačíte si s tričkem a tepláky, popřípadě lezeckými kalhotami. Dobré je mít s sebou mikinu, protože když nelezete a jistíte, je dobré se přiobléct a zajistit tak svaly před prochladnutím a ztuhnutím. Začátečníci by měli mít kalhoty pod kolena, aby předešli odřeninám.

Boty na lezení jsou speciální a zase se rozlišují do více podkategorií, jak podle vaší výkonnosti, tak podle druhu lezení. Dále mohou být zavazovací, na suchý zip, nebo jen nazouvací. S výběrem vám určitě poradí ve specializovaných prodejnách. Dá se začít i v teniskách, nebo kopačkách s uříznutými špunty, ale pokud se chcete lezení věnovat, určitě doporučuji pořídit .

Sedací úvazky se stejně jako ostatní vybavení rozdělují do několika skupin a platí to samé co při výběru obuvi. Rozdělujeme je dle způsobu, místa a četnosti použití a také podle výkonnosti lezce, sportovní / závodní, univerzální, úvazky pro lezení v horách a také pro vysokohorskou turistiku. Pro děti do cca 130 cm se doporučuje použít celotělové úvazky, nebo doplnit o hrudní ( prsní ) úvazek.

Pro lezení na umělých stěnách nám už stačí jen karabina HMS s pojistkou, jistící pomůcka a lano. Mezi nejoblíbenější pomůcky na jištění patří asi tzv. kyblík ( kalíšek ), který z velké části vytlačil osmu. Výhodou kyblíku je jednoduché použití pro jednoduché, nebo dvojité lano. Každý pramen je v jednom oku, takže se lano nekříží a nekroutí. Dále se používa např. Reverso, Gri-Gri, v případě nouze polovičním lodním uzlem přes HMS karabinu atd.                           Karabiny rozlišujeme s pojistkou, nebo bez pojistky, expresky. S pojistkou používáme při sebejištění, nebo jištění spolulezce. Bez pojistky jsou karabiny lehčí a take s menší pevností, s rovným, nebo prohnutým zámkem.              Expresky je sada dvou karabin bez pojistky spojeny prošitou smyčkou. Expresky se používají hlavně k postupovému jištění prvolezce.                                                                                                                                                     Posledním dílem základního vybavení je lano. Pro lezení se používají lana dynamická v průměru 8 - 12 mm. Lano při pádů propruží a tím pohltí rázovou energii při pádu. Lana mohou mít různé délky, na umělé stěny nám postačí často kratší varianta 30 až 40 metrů, pro lezení na skalách se pak používají délky 60 metrů a mohou být i delší. Délka by měla být asi 2,5 násobek délky cesty.

O všechen lezecký materiál musíme správně pečovat, udržovat vše čisté a suché, bez známek zjevného poškození, dodržovat dobu použití uvedenou výrobcem. Samozřejmě svou roli opět hraje četnost použití. Pokud budete chodit lézt třikrát týdně a střídat terény, určitě materiál musíte obměnit častěji než sváteční lezci.